976 са регистрираните случаи на злокачествени заболявания в Община Ботевград през 2014г.

По повод 4 февруари – Световен ден за борба с рака, Сдружение „Онкоболни и приятели” и Ротари клуб организираха информационна среща под мотото „Заедно можем повече”. Тя се проведе от 17:30ч. в Исторически музей Ботевград. Темата на срещата бе „Болестта рак – бич на 21-ви век”. Председателят на Сдружение „Онкоболни и приятели” Веселка Маринова откри срещата, а специален гост бе д-р Кръстю Тихчев, хирург-онколог. На присъстващите бяха раздадени розови лентички в символ на надеждата.
Първата информационна среща се провежда на 4 февруари 2000г. в Париж и нейната цел е да фокусира вниманието на хората върху този глобален проблем. В презентацията, изготвена от Елена Първанова, се обърна внимание на едни от най-често срещаните злокачествени заболявания: млечната жлеза при жените, рак на белите дробове при мъжете, тумори на дебелото и правото черво, тумори на простатните жлези, гинекологични злокачествени заболявания при жените.

За осма поредна година ботевградската пациентска организация се присъединява към инициативата. „Имаме една мечта, и то голяма – хората да приемат болестта „рак” като всички други болести”, заяви Веселка Маринова. За първи път се включва и Ротари клуб и голяма част от организацията е по тяхна инициатива. Президентът на клуба Иван Багелейски обясни какви са целите и дейностите на клуба и поясни: „Важно е да се знае, че при откриването на заболяването в ранен стадии, излекуването е възможно”.

Статистиката показва, че през 2014г.в Българския национален раков регистър са регистрирани 976 случая на злокачествени заболявания в Ботевград, като 367 са мъже и 608 – жени. Новорегистрираните случаи на рак и карцином ин ситу за 2014г. са 117, а за 2013г – 127. новозаболелите от злокачествени заболявания през 2014г са 101, а през 2013г. – 109
Министерството на здравеопазването реализира проекта „Спри и се прегледай”, който дава началото на мащабна процедура на скрининг на три от най-честите туморни локализации.

Публикувано в Медии, Новини. Постоянна връзка.

Вашият коментар