На тържествена церемония снощи в столичния хотел „Кемпински-Зографски“предварителен Ротари клуб -Ботевград официално получи чартърния лист за своята регистрация. Така клубът става част от най-голямата в света хуманитарна организация.

В Ротари интернешънъл членуват над 1,2 млн. души от 200 държави и географски области и това я прави най-многочислената обществена организация, асоцииран член на ООН.

Важният документ за присъединяване бе връчен на председателя на клуб-Ботевград Филип Филипов лично от президента на Ротари интернешънъл- южнокорееца Донг Кърн Лий, който същия ден пристигна в България, придружен от съпругата си. Г-н Лий връчи документи за присъединяване към голямото ротарианско семейство и на предварителните клубове в Мездра, Ихтиман и Гоце Делчев.

На тържествената вечеря в „Кемпински-Зографски“ присъстваха повече от 500 души, представители на Ротари клубове от България, Шотландия, Англия, Сърбия и много други страни.

Преди това през деня г-н Лий проведе срещи с висши държавници, а след това приветства присъстващите на националната конференция на българските ротарианци.

Техният брой в България днес е 2450 души, участващи в 85 клуба в цялата страна.
В момента дистрикт гуверньор в България е д-р Любен Атанасов. Той пожела на клуба в Ботевград ентусиазъм, идейност и много успехи, поздравявайки групата за чертирането.

Принципно от предварителното иницииране до чертирането на един ротари клуб изминават около две-три години, докато клубът в Ботевград стана официално факт за по-малко от година. Това е несъмнен успех и говори много за хъса на неговите учредители, подчерта д-р Атанасов.

В момента на тържественото чертиране Ротари клуб-Ботевград наброява 25 човека. Сред тях са Иван Минев, Симеон Миков, адв. Николай Еленков, д-р Георги Пеев, д-р Людмил Петров, Валентин Ценев, Генади Тутовски, Веселин Нинов, Иван Багелейски и др. известни личности от града